Appartementsrechten
Het appartementsrecht biedt de gemeente de mogelijkheid om haar eigendom gedeeltelijk over te dragen aan een derde. Met behulp van het splitsen van het eigendom in appartementsrechten wordt een aandeel in het eigendom van het gebouw of de grond gecreëerd.




Het appartementsrecht, een deel van het eigendomsrecht
Bij erfdienstbaarheid en erfpacht spreken we over een beperkt recht. Het appartementsrecht is daarentegen geen beperkt zakelijk recht, aangezien de eigenaar van het appartementsrecht een volledig recht op het aandeel in het gebouw heeft
Het appartementsrecht
Appartementsrechten komen voornamelijk voor bij de verkoop van appartementen, het gebouw is in dat geval namelijk opgedeeld in appartementsrechten. Het appartementsrecht is kort gezegd het recht om een deel van het gebouw te gebruiken. De eigenaar van het appartementsrecht is dus eigenaar van het appartement, maar deelt de eigendom van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Eigenlijk koopt de koper dus een aandeel in de eigendom van het gebouw. De gemeenschappelijke delen zijn in dit geval bijvoorbeeld het dak en de fundering.
Bevoegdheid tot opsplitsing in appartementsrechten
Wanneer een gebouw wordt opgesplitst komen een aantal juridische vragen aan de orde. De eerste vraag is vaak wie bevoegd is om een gebouw op deze manier te verdelen. Ten eerste mag de eigenaar het gebouw opsplitsen. Daarnaast mogen de erfpachter en de opstaller het gebouw opsplitsen met toestemming van de eigenaar. Indien een persoon eigenaar is van één of meerdere appartementsrechten, mag diegene deze ook opsplitsen. Dit wordt ondersplitsing genoemd.
Splitsing van het eigendomsrecht
Alleen wanneer een splitsing op een juridisch correcte manier gebeurt, kan een splitsing tot stand komen. Ten eerste moet er door de notaris een splitsingakte worden opgesteld waarin alle details van de splitsing staan. In de splitsingakte dient ook een splitsingregelement opgenomen te worden waarin de regels over de exploitatie van het gebouw en het gebruik van de privé-gedeelten worden beschreven. Daarnaast is er een splitsingtekening nodig waarop in details wordt aangegeven welke gedeelten van het gebouw beschouwd moeten worden als afzonderlijke delen. De splitsing is pas officieel wanneer de notaris de splitsingakte in heeft geschreven in de openbare registers, ofwel het Kadaster.
Een integrale aanpak
Metafoor Vastgoed en Software heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan omtrent de advisering en de procesbegeleiding op het gebied van appartementsrechten. Splitsing van het eigendomsrecht in meerdere appartementsrechten maakt deel uit van de integrale aanpak van Metafoor.
Ondersteuning bij appartementsrechten
Metafoor is graag uw adviseur bij:
- Het beoordelen van splitsingstekeningen;
- Het beoordelen van splitsingsakten;
- De procesbegeleiding
Kennisbank
Huurrecht
De belangrijkste projecten

Contractbeheer van het gemeentelijk vastgoed Gemeente Borne

Vastgoedbeheer Gemeente Lelystad

Specialist Grondzaken Gemeente Weststellingwerf

Interim Jurist Grondzaken Gemeente Lansingerland

Interim juridisch advies Gemeente Delft

Interim Pachtbeleidschrijver en vastgoedjurist Gemeente Noordoostpolder
Zij gingen u voor

“De adviseurs van Metafoor hebben veel kennis en ervaring. Men heeft al in verschillende keukens gekeken en vaker met het bijltje gehakt."
Klaas Oosterveld - Teamleider Vastgoed en Grondzaken

“Contacten met Metafoor zijn prima, ik ben enthousiast over VBS, de adviseur doet wat ze moet doen en is administratief heel sterk, zeer punctueel.”
Edwin de Wit - Medewerker afdeling financiën

"Ik ben echt heel tevreden, de adviseurs van Metafoor weten de weg, voor mijn gevoel zitten ze hier al jaren. De communicatie met Metafoor is ook heel prettig."
Dirk-Jan de Goede - Rentmeester
Direct juridisch advies van een deskundige?
Metafoor Vastgoed en Software is u graag van dienst!
Specialismen:
Ondersteuning bij appartementsrechten
Metafoor is graag uw adviseur bij:
- Het beoordelen van splitsingstekeningen;
- Het beoordelen van splitsingsakten;
- De procesbegeleiding