Je hoort vaak dat studeren naast je werk best pittig kan zijn. Dit kan voor veel mensen een reden zijn om het niet te doen. Al helemaal als je naast je baan ook nog tijd wil hebben voor een gezin, hobby’s en sociale activiteiten. Charlotte werkt als juridisch adviseur bij Metafoor Vastgoed en heeft afgelopen zomer haar bachelor rechten in deeltijd afgerond. Inmiddels is ze in september begonnen met haar master fiscaal recht en heeft haar eerste tentamens erop zitten. Reden om haar even een paar vragen te stellen.
Nog even door dus met studeren?
Ja, nog even door. Mijn bachelor zag ik als een papiertje dat ik gehaald moest hebben. Een master is meer gericht op verder groeien in een bepaalde richting. Ik ben van mezelf vrij ambitieus en leergierig dus was het voor mij vanzelfsprekend dat mijn studie niet ophield bij de bachelor.
Waar haal je de tijd vandaan?
Af en toe is het best pittig om echt tijd vrij te maken om te gaan studeren. Het helpt wel dat ik niet full time werk, maar vier dagen. De andere dag gebruik ik vaak voor studie, zodat ik in de avonden en weekenden tijd heb voor sport, ontspanning, familie en sociale activiteiten. Mijn bachelor rechten heb ik al vanaf het begin gecombineerd met werken in de praktijk. Je kunt dan ook zeggen dat ik het inmiddels gewend ben om te werken én te studeren, waardoor een goede planning inmiddels redelijk vanzelf gaat. Ik heb niet het gevoel dat ik dankzij mijn studie te weinig vrije tijd heb en veel leuke dingen moet opofferen. Alleen in de tentamenweek zelf komt van vrije tijd soms weinig terecht.
Heb je tips voor mensen die een studie willen doen naast hun werk?
Heb duidelijk voor jezelf voor welk doel je de studie gaat doen en sta er écht achter. Af en toe heb je gewoon even geen zin in studeren en kun je alleen doorzetten als je weet waarvoor je het doet. Maak voor zover mogelijk een eigen planning en houd deze realistisch. Zorg bij de planning er dan ook voor dat je genoeg tijd over hebt voor je gezin, vrienden en jezelf. Door een goede planning voorkom je dat je de week van tentamens ineens een paar dagen vrij moet nemen om te studeren. En vrij nemen doe je toch liever om écht vrij te hebben. Ten slotte: zorg dat je je tijdens je studie kan afsluiten van werk en vice versa. Leg je werk weg als je gaat studeren en leg je studieboeken weg als je gaat werken. Als studie en werk door elkaar heen gaan lopen werkt dit averechts voor beiden, vooral tijdens het thuiswerken de laatste tijd.
Waarom eigenlijk de master fiscaal recht?
Ik ben eigenlijk een echte béta student. Al op de middelbare school lagen mijn kwaliteiten vooral in vakken als wiskunde en natuurkunde. Rechten was dan ook niet een studie die je in eerste instantie bij mij zou verwachten. Tijdens de laatste fase van mijn bachelor merkte ik dat ik geïnteresseerd ben in het fiscaal recht. Het puzzelen naar mogelijkheden, de cijfers; iets wat mij zowel goed ligt als aanspreekt en ik merkte al snel dat ik hierin verder wil.
Fiscaal recht en Metafoor Vastgoed?
Fiscaliteit komt overal kijken, ook binnen overheidsinstanties. Kijk bijvoorbeeld naar de btw op het gebied van verkoop of verhuur van onroerend goed. Ook de adviseurs van Metafoor krijgen met deze vragen te maken. Vaak hebben gemeenten een eigen afdeling voor hun fiscaliteit of huren ze externen in voor specifieke fiscale vragen en advies. Onder het motto “FRIS” (Focus, resultaat, initiatief en samenwerking) streeft Metafoor ernaar om op meerdere vlakken specialistische kennis in huis te hebben en te delen met medewerkers en klanten. Zo worden er door de adviseurs van Metafoor verschillende cursussen gegeven en artikelen geschreven. Kennis (delen) over fiscaliteit kan hier een mooie aanvulling op geven!