Op zoek naar een rentmeester?

Metafoor ondersteunt u graag op het gebied van rentmeesterij

Het beheer van eigendommen, zoals landerijen, uiterwaarden, bossen of landgoederen, kan voor organisaties zoals gemeenten en waterschappen veel tijd kosten en de juiste expertise is in veel gevallen niet aanwezig binnen de organisatie. Bij het beheer van landelijk gebied komt namelijk veel specifieke kennis kijken.

De rentmeester is één van de oudste beroepen in Nederland, volgens bronnen bestaan rentmeesters al sinds de 13e eeuw. Sindsdien is er veel veranderd en heeft de rentmeester zich ontwikkeld tot een veelzijdig vastgoed- en grondzakenadviseur met de focus op het buitengebied. De rentmeester beheert bijvoorbeeld agrarische gronden, bos- en natuurgebieden en uiterwaarden. Ook ontfermt de rentmeester zich over de opstallen die daarbij horen, zoals boerderijen, kastelen en buitenplaatsen.

Ook op het gebied van rentmeesterij ondersteunt Metafoor Vastgoed en Software uw organisatie graag. Zo kunnen wij u helpen aan een goede rentmeester middels detachering, maar lossen wij ook korte adviesvragen voor u op.

Meer dan 25 jaar ervaring in maatschappelijk vastgoed en grondzaken
U profiteert van de kennis en ervaring
Onze rentmeesters zijn de verbinder tussen de verschillende belangengroepen
Naast rentmeesters, hebben wij een team van juristen en vastgoedadviseurs in dienst
Wij gaan voor een langdurig partnerschap
Wij gaan voor een langdurig partnerschap met onze klanten

Waar kunnen onze rentmeesters u bij ondersteunen?

Het in te zetten instrumentarium is breed. Naast de basis juridische en inhoudelijke gereedschapskist ondersteunen onze rentmeesters u graag bij:

 • Pacht en erfpacht
 • Huur en verkoop
 • Ruilverkaveling
 • Onteigening
 • Schadevergoedingen
 • Waardering en fiscaliteit
 • Natuurschoonwet
 • Verdienmodellen, Businesscases en rendabele exploitatie


De thematiek in het buitengebied is zeer divers en kent de nodige ontwikkelingen en actualiteit, waarbij wij u ook graag adviseren. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Klimaatadaptatie en duurzaamheid (waterberging, duurzame gebouwen, zon- en windprojecten);
 • Ruimte voor infrastructuur (weg, water, spoor, nutsleidingen);
 • Erfgoedwaarden, economie en toerisme;
 • Samengaan van natuur en landbouw (NNN, natuurinclusieve landbouw, Bossenstrategie);
 • Grondgebruik (meervoudig ruimtegebruik, perceelsbegrenzing, sturen op gebruik).

Aan wie bieden wij onze rentmeestersdiensten?

Gezien onze jarenlange ervaring bij (semi)overheidsorganisaties op het gebied van maatschappelijk vastgoed en grondzaken, beperken wij ons ook met onze rentmeestersdiensten tot deze markt. Wij ondersteunen daarom provincies, gemeenten, waterschappen en organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten met onze diensten.

Waterschappen ondersteunen wij bijvoorbeeld bij grondverwerving voor dijkversterkingsprojecten, de verpachting van weilanden in uiterwaarden of op en nabij keringen en het regelen van het grondgebruik. Bij provincies gaat het vaak om aanleg van natuurgebieden (met Europese en nationale subsidies) en de verwerving van grond voor de aanleg van provinciale wegen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ondersteunen wij onder andere bij het (juridisch/financieel) beheer van gebieden en gebouwen en herontwikkeling/herbestemming van gebouwen.

Onze rentmeesters

Onze rentmeesters zijn breed opgeleide vastgoeddeskundigen. Zij zijn gespecialiseerd in het beheer van vastgoed, grondzaken, grondbeleid, overdracht van eigendom, pacht, erfpacht, onteigening, vestigen van zakelijke rechten, waardering van vastgoed en fiscale en juridische aspecten, zoals verjaring. Onze rentmeesters zijn altijd gericht op de meest passende oplossingen voor de lange termijn.

Zelf hebben wij een aantal rentmeesters in vaste dienst. Daarnaast leiden we startende rentmeesters op door zowel interne trainingen als externe opleidingen aan te bieden. Tevens beschikken wij over een database met een tiental interim rentmeesters, waar wij een langdurig partnerschap mee hebben opgebouwd. Deze rentmeesters zijn bijna allemaal NVR geregistreerd. Daarnaast hebben al onze rentmeesters uitstekende communicatieve vaardigheden, een vereiste eigenschap van een goede rentmeester.

Waterschappen ondersteunen wij bijvoorbeeld bij grondverwerving voor dijkversterkingsprojecten, de verpachting van weilanden in uiterwaarden of op en nabij keringen en het regelen van het grondgebruik. Bij provincies gaat het vaak om aanleg van natuurgebieden (met Europese en nationale subsidies) en de verwerving van grond voor de aanleg van provinciale wegen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ondersteunen wij onder andere bij het (juridisch/financieel) beheer van gebieden en gebouwen en herontwikkeling/herbestemming van gebouwen.

Zij gingen u voor

Gemeente Weststellingwerf, gebruiker vastgoedbeheersysteem VBSonline
Gemeente Weststellingwerf

“De adviseurs van Metafoor hebben veel kennis en ervaring. Men heeft al in verschillende keukens gekeken en vaker met het bijltje gehakt."

Klaas Oosterveld - Teamleider Vastgoed en Grondzaken

Gemeente Hardenberg, vastgoedbeheersysteem VBSonline
Gemeente Hardenberg

“Contacten met Metafoor zijn prima, ik ben enthousiast over VBS, de adviseur doet wat ze moet doen en is administratief heel sterk, zeer punctueel.”

Edwin de Wit - Medewerker afdeling financiën

Gemeente Heerenveen, vastgoedbeheersysteem
Gemeente Heerenveen

"Ik ben echt heel tevreden, de adviseurs van Metafoor weten de weg, voor mijn gevoel zitten ze hier al jaren. De communicatie met Metafoor is ook heel prettig."

Dirk-Jan de Goede - Rentmeester

Direct op zoek naar advies van een rentmeester?

Metafoor Vastgoed en Software is u graag van dienst!

Henk van der Stelt, Rentmeester
Henk van der Stelt
Rentmeester

Specialismen:

Edwin Goedegebuure, Vastgoedadviseur Metafoor Vastgoed en Software
Edwin Goedegebuure
Vastgoedadviseur, Rentmeester

Specialismen:

Laat Metafoor u adviseren

Metafoor heeft veel ervaring op dit gebied. Onze rentmeesters ondersteunen u graag. Indien u ondersteuning nodig heeft of wilt weten wat Metafoor Vastgoed en Software voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op.