Snippergroen; Lust of last?

Barometer Maatschappelijk Vastgoed

Door Marian Mulder

De afgelopen tien jaar heeft bij elke gemeente in Nederland wel een keer het onderwerp Snippergroen op de agenda gestaan. Op de politieke agenda, maar vast en zeker ook bij de afdeling grondzaken, groenbeheer of handhaving. Deze kleine stukjes gemeentegrond kunnen zorgen voor de grootste uitdagingen.

Wat is snippergroen? Een algemene definitie die we vaak vinden is: ‘Snippergroen-percelen zijn stukje (gemeente)grond over het algemeen van geringe afmeting en van geen of minimale betekenis voor de openbare ruimte’. Ook de termen restgrond of restgroen komen we vaak tegen. In dit stuk spreek ik steeds over gemeenten, maar ook veel andere semioverheidsinstellingen hebben met dit onderwerp te maken, zoals de waterschappen en Staatsbosbeheer.

Bron: Veuger, J. et al. (2016), Barometer Maatschappelijk vastgoed 2016: Onderzoeken, trends en ontwikkelingen in zorgvastgoed en gemeentelijk vastgoed. Groningen.

Aanpak snippergroen

Metafoor Vastgoed en Software is al jarenlang de specialist op het gebied van snippergroen. Bij veel gemeenten in Nederland hebben wij succesvol bijgedragen aan het inzichtelijk maken van oneigenlijk grondgebruik, ondersteuning verleend bij de uitvoerings- of handhavingsfase en juridisch advies verstrekt bij verjaringskwesties.

Klik op de afbeelding voor de volledige weergave.