Traineeship Vastgoed en Grondzaken: in gesprek met de trainees

In gesprek met de trainees vastgoed en grondzaken

Ieder jaar organiseert Metafoor Vastgoed en Software een traineeship voor nieuwe medewerkers. Het traineeship heeft als doel om pas afgestudeerde HBO/WO adviseurs die in dienst zijn van Metafoor een interne opleiding te geven. Dit om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de adviesopdrachten bij gemeenten en andere overheidsorganisaties. Maar hoe hebben de trainees van dit jaar het traineeship ervaren? En was het nog werkbaar met de maatregelen omtrent corona? Ik vraag het de afgestudeerde trainees Niek, Jan en Noud.

Hoe lang werk je al bij Metafoor en wanneer begon voor jou het traineeship?

Niek: “Augustus 2019 ben ik in dienst getreden. Na anderhalve maand begon ik met het traineeship. Een aantal trainingen heb ik toen niet gevolgd, dus deze heb ik het afgelopen jaar ingehaald. Ik werk vier dagen in de week als jurist grondzaken bij het Waterschap Hollandse Delta.”

Jan: “Ik ben sinds gisteren precies 2 jaar in dienst. Toen de kick-off van het traineeship plaatsvond werkte ik ongeveer een jaar bij Metafoor. Ik ben onder andere juridisch medewerker grondzaken bij de gemeente Dronten.”

Noud: “Ik werk nu 1 jaar en 9 maanden bij Metafoor Vastgoed en Software. Momenteel houd ik me onder meer bezig met het professionaliseren van de vastgoedadministratie bij de gemeente Hellevoetsluis. Met het traineeship begon ik toen ik 6 maanden in dienst was.”

Welke training sprak je het meeste aan / heb je het meeste aan in je dagelijkse werk?

Niek: “Huurrecht was voor mij erg handig. Ik ben me momenteel iets meer aan het specialiseren in het huurrecht. De training was zowel een goede opfrisser als een bron van nieuwe informatie.”

Jan: “Voor mij was dat de training ‘Professioneel telefoneren en communiceren’. Hierin kreeg ik veel inzicht in hoe mensen kunnen reageren, wat voor type mensen er zijn en hoe je daarop zelf het beste kunt reageren. Ook kreeg je veel tips voor tijdens het telefoneren. Zo is het belangrijk niet te veel aan te nemen en veel vragen te stellen.”

Noud: “De training ‘Mediation’ was erg interessant. Hierin leerden we de theorie van conflictoplossing, lastige gesprekken te voeren en hoe we konden omgaan met mensen die veel weerstand boden. Het is vooral van belang om de blokkade te lokaliseren en die weg te halen. Vaak is het gevoel begrepen te worden al genoeg. Uit deze training kan iedere collega wel iets halen.”

Zat er een training bij die niets voor jou was?

Noud: “De kennismaking met de softwareproducten van Metafoor (SnippergroenOnline, VBSonline, KavelverkoopOnline) was voor mij persoonlijk niet heel waardevol. Ik heb al veel met de systemen gewerkt en ze zo goed leren kennen. Ik kan me wel voorstellen dat deze training heel nuttig is als je net bij Metafoor komt werken.”

Niek: “Ik had eigenlijk met alle trainingen wel raakvlakken. Net zoals Noud had ik met de meeste softwaretools al gewerkt, maar VBSonline werd toch nog een stuk uitgebreider uitgelegd. Hier heb ik in mijn dagelijkse werkzaamheden veel aan gehad.”

Wat is voor jou de meerwaarde van het traineeship?

Niek: “Alle trainingen zijn in de kern een aanvulling op je werk. Niet alleen komen er inhoudelijke onderwerpen voorbij, ook worden er vaardigheden aangeleerd. B1 schrijven was bijvoorbeeld voor mij erg nuttig. Ik heb de neiging hele lange zinnen met daartussen veel komma’s op te schrijven. Nu weet ik dat een zin eerder eindigen veel beter is.”

Jan: “Zowel de juridische inhoudelijke cursussen als de trainingen voor persoonlijke groei dragen bij aan het creëren van meerwaarde. Aan persoonlijke groei heb je ook iets buiten je werkomgeving.”

Noud: “Het traineeship is een goede aanvulling wat je achtergrond ook is. Of dit nou vastgoed gerelateerd of juridisch is, het traineeship geef je praktische handvatten. De juristen krijgen een opfrissing in bijvoorbeeld het huurrecht en erfpacht, terwijl vastgoedcollega’s voor het eerst kennismaken met die onderwerpen. Dit maakt ook dat er tussen de trainees een leuke interactie ontstaat, waarbij verschillende denkwijzen elkaar kruisen.”

Hoe vond je het om het traineeship te volgen met maar 5 andere collega’s?

Niek: “De eerste keer dat ik het traineeship volgde zat ik in een vrij grote groep. De groep nu was een stuk kleiner, hierdoor voelde je je gehoord en had je directe inbreng.”

Jan: “Ik had het gevoel dat we veel aandacht kregen en er meer tijd voor groepsopdrachten was. Bij bijvoorbeeld de training ‘Mediation’ konden we heel uitgebreid rollenspellen doen. Voor het verwerken van verbeterpunten werd de tijd genomen.”

Noud: “De kleine groep was heel erg prettig. Dit gaf de mogelijkheid om veel in gesprek met elkaar en met de trainer te gaan. Met een grotere groep heb je toch wel sneller het gevoel alsof je naar een college aan het luisteren bent. Daarbij konden we veel vragen stellen en de leerstof naar onze behoefte vormen.”

Hoe was het om in coronatijd een traineeship te volgen?

Niek: “De helft van de trainingen vond plaats via Teams, dit had voor- en nadelen. Het was in ieder geval erg fijn dat het zo kon doorgaan, daarbij scheelde dit voor mij een hoop reistijd. De groepsopdrachten waren via Teams iets lastiger uit te voeren, maar omdat we een kleine groep hadden was dit geen struikelblok.”

Jan: “Ik ben het met Niek eens dat er voor- en nadelen zijn. De fysieke bijeenkomsten vond ik persoonlijk leerzamer en leuker.”

Noud: “De eerste twee bijeenkomsten waren op locatie. Toen de maatregelen wat strenger werden hebben we een aantal keer digitaal een training gehad. Tegen het einde werden de bijeenkomsten weer fysiek gehouden. De ratio fysiek/digitaal was denk ik 60-40. Het is me heel erg meegevallen, de trainingen waren goed georganiseerd.”

Wat is je het meest bijgebleven van het traineeship?

Jan: “Het bezoek aan de Creative Campus in Almere is mij bijgebleven. Een erg mooie locatie en interessant om te zien hoe zoveel creatieve ondernemers daar samenkomen.”

Noud: “De gezamenlijke afsluiting was erg gezellig. We zijn met de groep gaan bowlen. Ik ben één potje tweede geworden. Eigenlijk niet het benoemen waard hè?”

Wil je ook werken bij een gedreven, jong en dynamisch bedrijf als Metafoor Vastgoed en Software, en het traineeship volgen? Kijk dan nu bij onze vacatures!